Top 5 stories van 2020

Wauw, wat een jaar! Met meer dan 50 publicaties, 15 live interviews en zelfs een boek publicatie hebben we meer dan 5 miljoen mensen bereikt! Yep, dat lees je goed; 5 miljoen mensen. Iets gemist? Wij hebben de top 5 stories voor je geselecteerd. 

60.000 kinderen in Nederland hebben een loodvergiftiging.

60.000 Nederlandse kinderen met een loodvergiftiting door loden pijpleidingen Wereldwijd heeft een derde van de kinderen een loodvergiftiging meldt UNICEF vandaag. Voor wie denkt dat het niet speelt in Nederland heeft het mis: 60.000 kinderen in ons ...

60.000 Nederlandse kinderen met een loodvergiftiting door loden pijpleidingen

Wereldwijd heeft een derde van de kinderen een loodvergiftiging meldt UNICEF vandaag. Voor wie denkt dat het niet speelt in Nederland heeft het mis: 60.000 kinderen in ons land hebben een loodvergiftiging.  De oorzaak? Grotendeels de loden leidingen die zijn aangetroffen in veel woningen die gebouwd zijn voor 1960. 

Vooral zwangere vrouwen, jonge kinderen en zuigelingen die de fles krijgen behoren tot de risicogroep. "Loodvergiftiging kan bij kinderen uiteindelijk leiden tot leer- en gedragsproblemen en een lagere intelligentie" aldus UNICEF. De Gezondheidsraad adviseert in de eerste plaats om de resterende loden leidingen in oude huizen te saneren. Tot die tijd wordt het bewoners uit de risico groep aangeraden flessenwater te gebruiken. Lekker dan. Want dit geldt voor zo’n 100.000 tot 200.000 woningen in Nederland. 

Wie is er verantwoordelijk? Voor alle leidingen die na de watermeter het huis binnen komen is het de eigenaar van de woning. De minimale kosten het vervangen is wordt boven de €3000 euro geschat. Als je een woning huurt, ben je afhankelijk van de verhuurder. Voor veel huiseigenaren en woningcorporaties zal het vervangen van de leiding een flinke opgave zijn. Het is op z’n minst opmerkelijk te noemen dat de overheid hen geen steun biedt. 

Niet nieuw
Al in 1997 gaf de Gezondheidsraad advies om loden leidingen te saneren. Het Rijk stelde een subsidieregeling in waarbij huiseigenaren driekwart van de kosten zelf moesten betalen. Er is overigens nog steeds geen verbod op loden leidingen en nog lang niet alle leidingen zijn vervangen. Tijd om het hef in eigen handen te nemen dus. 

Herkennen van loden leidingen
Je kunt zelf testen of je loden leidingen hebt. Check de kleur van de leiding bij de watermeter het huis binnen komt. Maar het beste kun je het drinkwater op professionele wijze laten testen. De test van Waterlab wordt gedaan in een geaccrediteerd lab van Eurofins volgens de methode NEN-EN-ISO 17294. Je ontvangt thuis een pakketje met een monsterflesje, je vult het flesje en stuurt het terug naar het lab. Binnen twee weken ontvang je de resultaten en persoonlijk advies. 

Lood test 

Related Post:

Top 5 water contaminants pregnant woman should avoid

Top 5 water contaminants pregnant woman should avoid Water has great health benefits, but contaminated water cancels out...

Is the water you're washing your hands with Corona virus free?

Is your drinking water corona free? With the announcement of the World Health Organization (WHO) that the Coronavirus (C...

The paradox of mineral water: why hard water can be the enemy and friend at the same time

The benefits and perks of mineral water Bottled mineral water contains little minerals. Sometimes even less than tap wat...

Let’s be friends with benefits.

Sign up for our newsletter to get only what really matters in your inbox. And the discounts of course.

bitmap-2